Motta forbrukslånet raskere

posted in: Uncategorized | 0

Det tar ikke lange tiden å få utbetalt et forbrukslån, så fremt lånesøknaden godkjennes av banken. Dette avhenger også av hva du selv gjør, og om du er forberedt. Her kan du lese om hvordan alt foregår, fra du søker, til lånet utbetales.

Viktig med korrekt informasjon

Husk at når du sender inn søknaden, er det viktig å oppgi korrekte opplysninger. En liten tastefeil på navnet, epostadressen, mobilnummeret, eller personnummeret, kan føre til forsinkelser. Banken vil normalt prøve å kontakte deg for å avklare eventuelle feil i opplysningene du oppga. Har de ikke riktig kontaktdata, vil du naturligvis ikke høre fra de i det hele tatt.

Minstekravene du må oppfylle

Husk også at bankene har ulike minstekrav til den som søker om forbrukslån. Kravene er i forhold til alder, inntekt, bosted og betalingshistorikk.

Kravene varierer fra bank til bank, og er normalt innenfor disse grensene:

  • Alder – Noen banker har 18 år som laveste alder, mens de strengeste kan ha 25 år som grense.
  • Høyeste krav til alder – noen banker har også en øvre aldersgrense, for eksempel 75 år.
  • Inntekt – Noen banker oppgir kun at du må ha fast inntekt, mens de strengeste krever en årsinntekt på minst 250 000 kroner.
  • Bosted – Samtlige banker krever at søkeren må enten være norsk statsborger, eller boende og skattepliktig i Norge. Er sistnevnte tilfelle må du normalt ha skattet i landet i minst 3 år.
  • Betalingshistorikk – Personer med betalingsanmerkning vil få avslag på lånesøknaden.

Er du for eksempel 19 år og søker om lån fra en bank med 23 år som laveste krav til alder, kaster du sannsynligvis bort tiden din.

Roboter behandler søknaden

Når søknaden er korrekt utfylt online, vil du vanligvis få svar meget raskt etter at du sendte den inn. En ”treg” banke bruker kanskje noen timer på dette, mens en ”rask” bank bruker kun noen minutter.

Banker som tilbyr lån bruker ofte online ”roboter”, det vil si datamaskiner med selvlærende programvare, til å behandle søknaden. Disse innhenter offentlig tilgjengelige opplysninger (skatt, bosted, gjeld, med mer), og foretar en kredittvurdering.

Om kredittvurderingen går fint, vil banken normalt akseptere søknaden.

Svaret fra banken inneholder lånetilbud

Det er vanlig at et lånetilbud inkluderes allerede i den første meldingen du får fra banken. Tilbudet vil inkludere opplysninger om alle renter, gebyrer og totalkostnader. Lånetilbudet er uforpliktende, og det gjelder normalt i 30 dager. Velger du å akseptere tilbudet, er signering av avtalen neste steg.

Tips! Ikke slå til på første og ”beste” tilbud. Du vet nemlig ikke om dette er det beste. For å finne det billigste forbrukslånet, bør du søke hos flere banker som konkurrerer med hverandre. Forskjellene kan bli betydelige, spesielt når lånesummen er høy.

Signering av låneavtale

Det finnes nesten ikke banker igjen som ikke lar deg signere med BankID, og hos mange er faktisk BankID et krav. Elektronisk signering har flere fordeler, spesielt når det kommer til sikkerhet. Det gjør også at hele prosessen går mye raskere enn før.

Kan du ikke signere med BankID, er signering på låneavtale på papir den eneste løsningen. Dette vil forsinke det hele med flere dager, i og med at låneavtalen da må sendes med vanlig postgang.

Krav til dokumentasjon

Signaturen av låneavtaler for forbrukslån skjer som regel på bankens nettsider. På samme side vil det også vanligvis være en funksjon som lar deg laste opp det banken krever av dokumentasjon. Kravene her varierer noe, men vanligvis er det snakk om siste skattemelding, samt kopi av siste 1 til 3 måneders lønnsslipp.

Dette bør du derfor ha klar på datamaskinen din, slik at innsendingen av dokumentasjon går raskest mulig.

NB! Husk at en eventuell medlånstaker må fremvise den samme påkrevde dokumentasjonen.

Slik påvirkes utbetalingstiden

Det er faktisk selve utbetalingen av forbrukslånet som vanligvis tar lengst tid. Her er det flere forhold som påvirker. De viktigste er disse:

  • Stor lånesum – er summen du fikk innvilget høy, vil banken ofte foreta en grundigere vurdering og kontroll. Det kan forsinke utbetalingen med alt fra noen timer, til et par dager, varierende i forhold til hvilken bank du skal søke lån hos.
  • Hvilken dag du søker – Overførsler mellom ulike banker går normalt raskt, og nesten alltid i løpet av én virkedag. Men, søker du og får innvilget et lån på fredag ettermiddag, vil du ikke ha pengene på konto før tidligst neste virkedag.
  • Hvilken bank du bruker – Har du brukskonto i samme bank som du søker om lån fra, vil utbetalingen naturligvis gå raskere, enn om brukskontoen din er i en annen bank.

Hva er et lån? Se beskrivelsen hos snl.no.

Tidsforbruket oppsummert

Dersom absolutt alt klaffer og går riktig for seg, herunder det at du søker tidlig på en virkedag, kan tiden det tar fra søknad til pengene står på konto være kun 1 dag.

De fleste banker opplyser at tidsbruken er mellom 1 og 3 dager, mens de tregeste opplyser at det kan ta inntil 1 uke.