Slik låner du penger til å betale advokatregningen

posted in: Uncategorized | 0

 

Det finnes mange grunner til at man trenger juridisk bistand. Skilsmissepapirer må fylles ut ordentlig, du trenger å utarbeide en kontrakt eller er i midten av en nabokrangel. Alle disse situasjonene krever at man kjenner loven for å vite rettighetene sine.

Da trenger man en advokat.

Hvor mye koster det å leie en advokat?

Det finnes knapt noe yrke som har høyere timespris enn advokater. De er helt der oppe med sivilingeniører, finansmeglere og legespesialister. Etter å ha sjekket flere norske advokatfirmaer, så kan vi si at timeprisen varierer mellom 1000 og 2800 norske kroner.

Det er flere ting som bestemmer timeprisen på en advokattjeneste:

– Hvor godt spesialisert advokatkontoret er innenfor ett bestemt juridisk emne. Desto mer erfaring de har, desto høyere vil prisen bli.

– Beliggenhet. Av en eller annen grunn virker det som at de fleste advokatkontorene higer etter å ha sentrale kontorer i de største norske byene. Leieprisen vil i siste ende komme til de som betaler for advokatenes tjenester.

– Firmaets navn og rykte. Det koster mer å leie inn såkalte ”kjendis-advokater” enn noen fra et firma man knapt har hørt om. Dog kan det nevnes at det i stor graf er sammenheng mellom rykte og kvalitet. Man blir ikke kjendis-advokat hvis man taper alle rettstvister.

Har du mulighet til å skaffe gratis advokat (fri rettshjelp) ?

I privatsaker er det veldig uvanlig at man får fri rettshjelp. Det er kun i enkelte tilfeller at staten dekker hele eller deler av advokatregningen. I følge fri-rettshjelp.no er dette en praksis som er ” opprettet av det offentlige for å hjelpe personer med å kunne få nødvendig juridisk bistand uavhengig av vedkommendes økonomi. ”

Hovedregelen i Norge er at man betaler advokatregningen selv. Allikevel kan du kontakte NAV eller din lokale kommune for å høre om du har krav på støtte.

Jeg har ikke råd til å betale regningen – hvordan skaffe jeg penger?

Det kan være mange grunner til at advokatregningen blir høyere enn man hadde tenkt. Advokatene gir deg ofte et overslag på hvor mange timer de regner med å bruke på saken din. Hvis timeantallet øker underveis vil du fortsatt være pliktig til å betale hele regningen.

En annen ting å tenke på er den korte betalingsfristen man får ved slike regninger. Jurister vet veldig godt hva de kan tillate seg å gi som betalingsfrist. Derfor kan man bli tvunget til å måtte betale en regning på flere titusen kroner i løpet av et par uker. Det kan gjøre det litt hett rundt ørene til enkelte nordmenn.

Men det finnes løsninger. Her går vi gjennom de to løsningene man har i en slik situasjon: kredittkort og forbrukslån.

Ekstra ressurs: Advokatenhjelperdeg.no/emne/lan/

Hvorvidt det lønner seg å bruke et kredittkort

Har du allerede et kredittkort i lommeboken din? Da kan det være en nødløsning for å betale ubetalte regninger. Allikevel skal du være klar over at et kredittkort i utgangspunktet ikke skal brukes for slike ”kontantkjøp”. Da begynner rentene å løpe fra den dagen du har betalt, noe som betyr at du virkelig bør jobbe hardt for å betale ned lånet så fort som mulig.

Hvis du skal gjennom hele prosessen med å bestille et nytt kort, så vil det ikke lønne seg. Da tar det rett og slett alt for lang tid. De fleste regninger har et par ukers betalingsfrist. Ofte tar det rundt tre-fire uker før man får tilsendt et nytt kredittkort i postkassen.

Som du ser finnes det altså flere grunner til å ikke bruke et kredittkort for å betale en advokatregning. Da står man igjen med ett alternativ: forbrukslån.

Sannsynligheten for at banken innvilger søknaden

Den kan være ganske stor. Hvis du er over 18 år, har en stabil inntekt og ingen betalingsanmerkninger er du i hvert fall innenfor kravene til de fleste forbruksbanker.

Et forbrukslån kan på mange måter sees på som en utsettelse av regningen. Du blir fortsatt nødt til å betale pengene, men flytter kreditorkravet fra advokaten til banken. Det gir flere fordeler. Først og fremst har du (mye) lengre frist. De fleste banker gir lånekunder mulighet til å betale ned et forbrukslån over så mye som 20 år. I tillegg har du frihet til å låne opp mot en halv million kroner. Banken gjør selv en vurdering på om du er berettiget til å låne så store summer.

Heldigvis er det sjelden at advokatregninger til privatpersoner nærmer seg så store summer.

Noen råd helt til slutt

Advokatutgifter kan, i enkelte situasjoner, være helt nødvendige. Mange ganger kan man ende opp i uforutsette hendelser, noe som gjør at det blir en kostnad som ikke er mulig å planlegge. Jurister liker ofte å bli betalt rett etter at de har utført en jobb. Det kan skape økonomiske problemer på kort sikt.

Heldigvis kan man låne penger for å dempe presset. Et forbrukslån vil hjelpe deg med å utsette betalingen med flere uker, måneder eller år.

Det er fint at man kan låne penger for å få unna uforutsette regninger. Men det betyr allikevel ikke at du skal hyre den beste og dyreste advokaten i landet. Du bør alltid prøve å få så mye for pengene som overhodet mulig. Hvis du befinner deg i en situasjon hvor du vet at du sliter litt økonomisk, så bør du også tenke over hvor mye du i det hele tatt har mulighet til å håndtere av advokatutgifter.